De beste architectuurtrends in 2021 

by Tom Cosyns Seobureau

Na een paar moeilijke maanden door de pandemie waarin onze energie zich concentreerde op een verlangen naar het buitenleven, zijn onze perspectieven en behoeften op veel gebieden veranderd. Hierdoor zijn er weer veel nieuwe architectuurtrends tevoorschijn gekomen. Ze passen zich aan aan een nieuw concept waarvan de recente geleidelijke ontwikkeling in 2021 meer grip zal krijgen dan ooit. De rollen van licht, natuur en kunstmatige intelligentie zijn centraal komen te staan. Dit biedt op zijn beurt de mogelijkheid om rustige, leefbare huizen te creëren en ons te helpen weer in harmonie met het leven te komen.

Natuurlijke materialen

De neiging om buitenmaterialen in onze huizen te brengen, is een industriële designtrend. Het komt voort uit de behoefte om getransporteerd te worden naar plaatsen waar we uit onszelf kunnen treden aangezien we de afgelopen tijd vooral thuis moesten blijven en soort van opgesloten werden. Dit verklaart de schijnwerpers op industrieel ontwerp en de gebruikte materialen. Ze worden versterkt door ambachtelijke accenten in vloeren en muren, terwijl ze tegelijkertijd de visuele aantrekkingskracht vergroten. Een gietvloer past hier heel goed bij. Deze stijl contrasteert met de minimalistische trend in interieurdesign, waar een spuitvloer perfect bij past. Het is het resultaat van een jaar waarin ons perspectief zelf is getransformeerd. We hebben een dieper gevoel van sociaal en zelfbewustzijn kunnen ontwikkelen. Diverse hoogwaardige materialen doordrenkt met de natuur en veel verschillende texturen worden zeer gewaardeerd in vloeren en muren. Dit is zowel in kleur als structuur terug te zien, bijvoorbeeld bij een gietvloer.

Kunstmatige intelligentie

Deze trend wordt aangevuld met een grotere vraag om voor meer comfort te zorgen in een woning. Dit wordt bereikt door geautomatiseerde systemen die werken op temperatuur, licht en veiligheid. Domotische architectuur heeft brede belangstelling gezien vanwege het toenemende sociale en milieubewustzijn. In die zin zullen de kamers die dit jaar in de schijnwerpers staan ​​die zijn waar we hebben geleerd om als nooit tevoren van onszelf te genieten. Badkamers en keukens zijn plekken geworden om samen te komen en samen te leven. Ze hebben ons in staat gesteld om unieke sensaties te ontdekken tijdens deze moeilijke maanden. Het is in deze ruimtes dat architectonisch ontwerp de meeste trends zal zien in 2021, waarbij kunstmatige intelligentie hoe dan ook een grote rol zal gaan spelen.

Open ruimtes

Een groter milieubewustzijn heeft een duw in de richting van meer duurzame en ecologische architectuur met zich meegebracht. Het bewijs hiervan komt in de stijgende trend naar meer open ruimtes. Dit zorgt op zijn beurt voor inspirerende energie die zich vertaalt in meer licht, met name door grotere armaturen zoals ramen. Deze opening biedt een geweldig canvas waar licht doorheen kan schijnen. Het herinnert aan het gotische ontwerp waar licht werd gezien als voeding voor de ziel. Bijgevolg beweegt architectonisch ontwerp zich om passiefhuizen te bouwen. Het doel is om de energie-efficiëntie en het gebruik van natuurlijk licht te verbeteren om zo bij te dragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven van de bewoners van de woning.

You may also like